Ο καρκίνος πλήττει όλο και περισσότερους νέους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο

Ο καρκίνος χτυπά νέους και υγιείς, υποστηρίζει ένα δημοσίευμα τής έγκυρης εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αναδημοσιευμένο από επίσης έγκυρο «Βήμα», το οποίο πρόσφατα με ένα άλλο ολοσέλιδο δημοσίευμα στο SCIENCE, τόνιζε ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες συνιστούν βόμβα για το σπέρμα. https://www.tovima.gr/…/sci…/kiniti-vomva-gia-to-sperma/

Δεν γνωρίζω εάν είναι τυχαία αυτά τα δημοσιεύματα στο «ΒΗΜΑ» και άλλα, όπως εκείνο πριν καιρό, το οποίο μάς πληροφορoύσε ότι οι δορυφόροι τής 5G τού Ίλον Μασκ, έκαναν μερικές χιλιάδες μανούβρες για να αποφύγουν καταστροφικές συγκρούσεις κι ένα ακόμα παρόμοιο, ότι αυτοί οι δορυφόροι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους αστρονόμους…

Ο καιρός θα δείξει.

Πάντως η μερική παράθεση που ακολουθεί από το δημοσίευμα τής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», (η φωτογραφία δείχνει μια νεαρά κυρία με καρκίνο να μακιγιάρεται), αποκαλύπτει ότι τα πράγματα με τον καρκίνο δεν πάνε καλά, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τα περιστατικά αυξάνονται στους νέους, ενώ έδειχναν να μειώνονται μετά τη ελάττωση τού καπνίσματος και την υιοθέτηση υγιέστερου τρόπου ζωής.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» International Edition. Sunday, January 21, 2024.

Από την Anna Abbott

THE WALL STREET JOURNAL

«ΤΟ ΒΗΜΑ» International Edition. Sunday, January 21, 2024.

Η Meilin Keen σπούδαζε για να δώσει εξετάσεις στον δικηγορικό σύλλογο και προετοιμαζόταν να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούνιο, όταν άρχισε να ξερνάει αίμα.

Έμαθε λίγες μέρες αργότερα ότι έχει καρκίνο τού στομάχου. Ακύρωσε τις εξετάσεις μετά από αυτό και δήλωσε: «δεν έχω στομάχι. Δεν έχω πλέον στομάχι».

Ο καρκίνος πλήττει όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα καρκίνου αυξήθηκαν το 2019 σε 107,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, αυξημένα κατά 12,8% από 95,6 το 2000. Μια μελέτη στο BMJ Oncology πέρυσι ανέφερε απότομη παγκόσμια αύξηση τού καρκίνου του μαστού σε άτομα κάτω των 50 ετών,  με τα υψηλότερα ποσοστά σε Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Δυτική Ευρώπη.

Οι γιατροί αγωνίζονται να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν με καρκίνο και τι πρέπει να κάνουν για να εντοπίσουν τους νέους που είναι σε υψηλό κίνδυνο.

Υποπτεύονται ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η λιγότερη σωματική δραστηριότητα, οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές και οι νέες τοξίνες, ίσως έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για τις νεότερες γενιές.

«Οι ασθενείς είναι τώρα νεότεροι», δήλωσε ο Dr. Andrea Cercek, ο οποίος συνδιευθύνει ένα πρόγραμμα για την εμφάνιση νεαρών ασθενών με καρκίνο τού εντέρου, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, όπου η Keen υποβλήθηκε σε θεραπεία. «Είναι πιθανότατα κάποια περιβαλλοντική αλλαγή, είτε πρόκειται για κάποιο πράγμα στα τρόφιμά μας, στα φάρμακά μας ή κάτι που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει», είπε.

Ο ηθοποιός Τσάντγουικ Μπόουζ πέθανε το 2020 στα 43 του χρόνια από καρκίνο τού παχέος εντέρου και ο θάνατός του προκάλεσε δημόσιο ενδιαφέρον για την αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων καρκίνου τού παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, μια τάση που για πρώτη φορά ανησύχησε τους ογκολόγους κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η κρίση επεκτάθηκε και σε κάποιες άλλες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των παγκρεατικών, τού στομάχου και τής μήτρας. «Ο καρκίνος τού παχέος εντέρου ήταν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο,» δήλωσε ο Timothy Rebbeck, ένας επιδημιολόγος τού καρκίνου στο Cancer Institute Dana-Farber στη Βοστώνη.

Ο θάνατος από καρκίνο στις ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 1991, χάρη στη μείωση τού καπνίσματος και τής καλύτερης θεραπείας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη τού καρκίνου μπορεί να ανακαλύψει ασθένειες νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένου τού καρκίνου τού μαστού.

Αν και ο καρκίνος εξακολουθεί να χτυπάει τους ηλικιωμένους πολύ περισσότερο συχνότερα από ό,τι τους νέους, η αύξηση των περιστατκών καρκίνου με πρώιμη έναρξη απειλεί να ανακόψει την πρόοδο. Ένα στα πέντε νέα περιστατικά καρκίνου τού παχέος εντέρου αφορούσαν ασθενείς το 2019, που  ήταν κάτω των 55 ετών, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το 1995.

Αυτοί οι νέοι ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένα στάδια.

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο τού παχέος εντέρου μεταξύ των ασθενών άνω των 65 ετών μειώνονται, αλλά για εκείνους κάτω των 50 ετών αυξάνονται.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους που δεν ταιριάζουν στην κλασική αντίληψη ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια των ηλικιωμένων», δήλωσε η δρ Monique Gary, ιατρική διευθύντρια του Cancer Grand View Health.

Για παράδειγμα η Keen είχε ξεπεράσει μια καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όταν ήταν στο γυμνάσιο. Πρόσφατα πήρε αντιόξινα δισκία για μήνες ενώ μελετούσε για τις εξετάσεις στον δικηγορικό σύλλογο.  Ωστόσο έχασε την όρεξή της και όταν έκανε εμετό με αίμα σκέφτηκε ότι είχε πιει πάρα πολύ καφέ.

Όταν άρχισε να αισθάνεται τάσεις λιποθυμίας, πήγε στα επείγοντα περιστατικά. Στο νοσοκομείο οι γιατροί τη σταθεροποίησαν και έκαναν εξετάσεις για να καταλάβουν τι συνέβαινε. Όταν ένας γιατρός πρότεινε ότι μπορεί να ευθύνονται για την κατάστασή της  βακτήρια που προκαλούν καρκίνο, η Keen ένιωσε τόσο έκπληκτη που παραλίγο να ξεσπάσει σε γέλια.

Οι γιατροί είναι απελπισμένοι προσπαθώντας να να ανακαλύψουν την αιτία που βάζει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο.

«Αν δεν καταλάβουμε ποια είναι η αιτία τώρα, υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα,» δήλωσε η Dr. Kimmie Ng τής Dana Farber Ng που ήταν μεταξύ των πρώτων ογκολόγων που διερεύνησαν την ανησυχητική αύξηση καρκίνων τού παχέος εντέρου, μια αύξηση που είχε δει να συμβαίνει στους δικούς της ασθενείς την τελευταία δεκαετία.

Ένας από αυτούς ήταν ο Patrick Beauregard, ένας πεζοναύτης που διαγνώστηκε με καρκίνο τού παχέος εντέρου το 2017, σε ηλικία 29 ετών. Μια περίοδος έντονου πόνου στο στομάχι τον είχε στείλει στα επείγοντα δύο εβδομάδες μετά τον μήνα τού μέλιτος.

Ο Beauregard πέθανε σε λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, το 2020.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων σε νεαρή ηλικία έχει αυξηθεί για κάθε γενιά  από τη δεκαετία του 1950.

Μια μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που βομβαρδίστηκαν τη δεκαετία του 1990 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού, σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν γύρω στο 1950.

«Πρέπει να ανακαλύψουμε το γιατί», δήλωσε ο Ahmedin jemal, συγγραφέας μιας μελέτης και ανώτερος αντιπρόεδρος στο American Cancer Society. «Διαφορετικά, η πρόοδος που έχουμε που έχουμε κάνει τα τελευταία 50 χρόνια μπορεί να σταματήσει ή να αντιστραφεί».

Ο καρκίνος αρχίζει με γονιδιακές μεταλλάξεις που αναγκάζουν ορισμένα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, να εξαπλώνονται και να σχηματίζουν όγκους. Τέτοιες μεταλλάξεις συσσωρεύονται όσο μεγαλώνουμε, οπότε αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρκίνο.

Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους, όμως, κάτι πυροδοτεί αυτόν τον καταρράκτη της κυτταρικής παραγωγής νωρίτερα.

Οι ερευνητές εξετάζουν τις πιθανές αιτίες, που μπορεί να είναι ο ανενεργός τρόπος ζωής, μέχρι τα μικροπλαστικά. Οι ογκολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος τού παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία μεταξύ των γυναικών που περνούσαν πολύ χρόνο καθισμένες μπροστά στην τηλεόραση, ή πίνοντας ζαχαρούχα ποτά στο γυμνάσιο, κάτι που συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο. Ακόμη και η γέννηση με καισαρική φάνηκε να συνδέεται με τον καρκίνο σε μια άλλη ομάδα γυναικών.

Τα ξεροτηγανισμένα  και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα αναφέρεται ότι μπορεί να ευθύνονται, σε άλλες μελέτες σχετικές με την πρώιμη εμφάνιση καρκίνου τού παχέος εντέρου, ενώ οι δίαιτες με φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά πιθανόν να μειώνουν τους κινδύνους. Οι καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένων, τού μαστού και τού παγκρέατος έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και οι μελέτες υποστηρίζουν μια σύνδεση μεταξύ υπερβολικού βάρους για ορισμένους καρκίνους πρώιμης εμφάνισης.

Αλλά οι γιατροί τονίζουν ότι η παχυσαρκία και ο τρόπος ζωής δεν μπορούν να εξηγήσουν τη δυσχερή θέση των ασθενών που φτάνουν στις κλινικές τους.

«Πολλοί από τους νέους ανθρώπους είναι πολύ υγιείς», δήλωσε ο Y. Nancy You, ένας χειρουργός για τον καρκίνο τού παχέος εντέρου.

Άλλα κέντρα καρκίνου παρακολουθούν ομάδες ασθενών για χρόνια. Γιατροί στο Memorial Sloan Kettering συλλέγουν δείγματα όγκων και ζητούν πληροφορίες από νεαρούς ασθενείς σχετικά με την έκθεσή τους σε πιθανούς κινδύνους, από το αλκοόλ μέχρι το άγχος, ή τη φαρμακευτική αγωγή. Εξετάζουν επίσης την προέλευση των ασθενών: Πόσο χρονών ήταν οι γονείς σας όταν ήσασταν νέοι; Ήσασταν με τη μητέρα σας; Θηλάσατε;

Η Keen γεννήθηκε στην Κίνα και υιοθετήθηκε όταν ήταν 2 ετών. Ο καρκίνος της συνδέθηκε με το H. pylori, ένα βακτήριο που προκαλεί έλκη. Μετά τη διάγνωσή της τον Ιούνιο η Keen ξεκίνησε ορμονική αγωγή για να βελτιώσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος μετά από τη χημειοθεραπεία. Αλλά οι ενέσεις ήταν δαπανηρές και εξαντλητικές και η Keen άρχισε να μη νιώθει σίγουρη ότι θέλει να κάνει παιδιά. Σταμάτησε τις ορμόνες μετά από μερικές εβδομάδες και μαζί με τη γάτα της Pudge μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, κοντά στο Cancer Center και εντάχθηκε για βοήθεια σε ομάδες υποστήριξης για τον καρκίνο

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, η Keen έχασε τα μακριά μαύρα μαλλιά της. Όταν άρχισαν να πέφτουν, πολλοί φίλοι πήγαν στο διαμέρισμά της για να τη βοηθήσουν να τα κόψει. Η Keen πήγε μόνη της αργότερα για να τα αφαιρέσει σε κομμωτήριο και έκλαιγε πάνω στην καρέκλα. Καθώς είπε: «Ένιωσα σαν να χάνω ένα κομμάτι του εαυτού μου».

2 responses to “Ο καρκίνος πλήττει όλο και περισσότερους νέους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο

  1. ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΑΚΟΣ

    αλλη μια επιστημονική επαληθευση της αρνητικης επίδρασης στην ανθρώπινη υγεία ,
    λόγω ασύρματης ακτινοβολίας

  2. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική επαλήθευση, στο κείμενο, γι΄αυτό που αναφέρετε. Υπάρχει ωστόσο ένα τεράστιο ερώτημα γιατί εμφανίζεται αύξηση καρκίνων σε νέους ανθρώπους.

Σχολιάστε